Hoe het begon

 

Als babyconsulent kwam ik steeds vaker in aanraking met de vraag of ik ook kon helpen met dragen. Uit ervaring weet ik hoe mooi het is om je kindje te mogen dragen. Dit stukje hechting en vooral veel warmte en liefde is voor mij een waardevolle herinnering.

In die tijd  geen hulp gehad van een draagconsulent, iets wat ik nu besef als erg jammer. Hoe mooi was het geweest als ik had geweten dat er verschillende doeken, maar ook veel verschillende manieren van dragen zijn.

Dragen is een mooie manier van hechten met je kindje wat al begint bij het eerste huidcontact wat je hebt net na de geboorte.

In het ziekenhuis is het buidelen  van de pasgeborene bij de ouders een belangrijk onderdeel in de zorg voor de jonge gezinnen. Het warm, dicht bij papa en/of mama mogen liggen is de vervolgfase van de geborgenheid die het kindje heeft mogen ervaren in de baarmoeder. Na het buidelen komt de fase van het dragen.

Hoe mooi is het om je kindje dichtbij je dragen, signalen te herkennen, warmte over te dragen en het stukje geborgenheid te behouden.

Samen met een aantal babyconsulenten hebben we de opleiding gedaan tot draagconsulent bij Zorg-dragen-opleidingen. Hierbij de kennismaking gehad met verschillende manieren van dragen met verschillende doeken. Een eyeopener en een mooie ontdekking. 

Ik kon niet wachten dit te delen met ouders en andere hulpverleners.

 

Waarom dragen

Dragen is een fijn en praktisch hulpmiddel. Jouw kindje wil nou eenmaal graag bij jou zijn. Hoe mooi is het dan dat jij je kindje kunt dragen en te voldoen aan deze behoefte.

 

Dragen door een professional

Ziekenhuizen

In verschillende ziekenhuizen wordt het dragen steeds meer geintroduceerd. Wat begint met het buidelen/kangaroen in de eerste periode na de geboorte.

Als kinderverpleegkundige laat ik de ouders ervaren hoe het is om te dragen.

In de thuissituatie

Ik gebruik het draagadvies als middel binnen mijn vak als babyconsulent, met name om hechting te bevordenen, vertrouwen te geven aan ouders en onrust te verminderen of te voorkomen bij hun pasgeborene.” 

 

Een rustige kennismaking met de wereld

Kennismaking met de buitenwereld

Tijdens het dragen maakt de baby op een prettige manier kennis met de wereld. Op ooghoogte met andere mensen, in plaats van liggend op de rug (met uitzicht op de lucht) of zittend ter hoogte van volwassen knieën. Baby's leren het meest door te kijken naar de reactie van de ouder op verschillende mensen en situaties.

veilig gevoel

En als het even te druk wordt of niet prettig voelt, kan de baby gemakkelijk bij de ouder wegkruipen.

Hechting

Hechting

Hechting is belangrijk voor de ontwikkeling. Kinderen die veilig gehecht zijn zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich direct geruststellen door hen en durven van alles te ontwikkelen en te ontdekken. Een veilige hechting legt dus de basis voor een optimale ontwikkeling van het kind. 

Veilige hechting

Een veilige hechting is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, de taalontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling van het kind. De positieve gevolgen van een veilige hechting voor de ontwikkeling van kinderen zijn:

  • zelfvertrouwen, doordat ze geleerd hebben dat ze kunnen rekenen op de steun van hun opvoeders.
  • veerkracht, ze kunnen flexibel reageren op problemen en spanningen en kunnen hun emoties tonen en reguleren.
  • ze kunnen verbanden leggen tussen eigen gedrag en het effect van het eigen gedrag, doordat hun ouders sensitief reageren op het gedrag van hun kind.
  • ze kunnen relaties aangaan, doordat ze geleerd hebben dat ze kunnen vertrouwen op de ouder, kunnen ze ook makkelijker relaties aangaan met anderen.

Minder huilen

Minder huilen

Je kindje ervaart minder stress en is meer ontspannen als hij dichtbij je ligt. Het zal daarom minder huilen.

Ontspannen buik

De darmpjes worden gestimuleerd, je kindje ervaart hierbij de darmkrampjes als minder heftig. Je kindje ligt met zijn buikje tegen jouw buik aan een goede stimulans voor de darmwerking

Hormonen

Door het huidcontact wat er vanzelf is bij het dragen, komen er hormonen vrij bij de baby en bij de moeder, die helpen bij de hechting tussen moeder en kind. Het is ook makkelijker om de signalen van de baby goed te leren kennen en op te pikken wanneer een baby zo dichtbij gedragen wordt. Wanneer er borstvoeding gegeven wordt stimuleert dit de aanmaak van moedermelk!

Praktisch

handen vrij

Door te dragen heb je je handen vrij en dus ben je mobieler. Het neemt minder ruimte in. Of je nou in de stad woont in een flat of lekker wilt gaan wandelen in het bos met of zonder je hond. Het is gemakkelijker om te dragen dan gebruik te maken van een kinderwagen.

praktischer en goedkoper

Wanneer een kind gedragen wordt, heeft de ouder de handen vrij voor een ouder kind, was opvouwen of de hond uitlaten. Dragen kan ook gecombineerd worden met een buggy voor een ouder kind, zodat er geen duowagen aangeschaft hoeft te worden. Ook scheelt het in winkels en openbaar vervoer: geen gedoe met wagens die net wel (of net niet) tussen de kassa's of de deuren van de treincoupé passen. En: met een babydrager zijn bergen, sneeuw of strand geen probleem meer.

Lichamelijke ontwikkeling

Houding

Ook voor het lichaam van de baby is dragen goed: de kikkerhouding is de natuurlijke houding voor een baby. De ontwikkeling van de heupen is gebaat bij deze houding en ook de wervelkolom wordt zo het minst belast

Functie van het bewegen

De bewegingen die de ouder maakt tijdens het dragen helpen de baby om te oefenen met het gebruiken van spieren en evenwicht.


Tarieven draagconsult

Kennismaking met het dragen

Past het dragen bij mij?

 

€75

šŸ§·Info

Wil je eerst graag informatie over de verschillende mogelijkheden om je baby te gaan dragen? Dat kan tijdens dit consult. Tijdens dit consult heb je de mogelijkheid om verschillende draagdoeken en draagzakken uit te proberen. Je ervaart de verschillen om te dragen met een draagdoek of een draagzak. Hierbij geef ik uitleg over de verschillende draagmanieren.

Na het maken van een keuze, leer ik hoe je de draagdoek veilig en ergonomisch kunt gebruiken. Je gaat ervaren welke draagdoek en/of draagzak bij jou past. Ik maak tijdens dit consult gebruik van een speciale draagpop. Na afloop van het consult verwijs ik je naar aanbieders die waarbij je een draagdoek kunt aanschaffen.

šŸ§·overig

Nadat je knooptechniek hebt geleerd ontvang je na het consult een mail met de knooptechniek stap voor stap uitgewerkt. Hierbij krijg je tips en adviezen om dit nog eens na te lezen.

 

Knoopconsult 

 

Welke knooptechniek vind ik fijn?

 

€45

šŸ§·Info over knopen

Tijdens een knoop consult leer ik je 1 knooptechniek met een draagdoek aan, van begin tot eind. Je hebt de keuze uit een rekbare-, geweven doek of een ringsling. Tijdens een knoopconsult, dat 1 op 1 is, leer ik je stap voor stap veilig en ergonomisch dragen.

We doorlopen vragen en onzekerheden over het veilig en ergonimisch dragen. Tijdens een consult wordt er altijd gebruik gemaakt van een draagpop. 

Geen probleem als je nog geen doek of zak hebt. Na afloop kijken we wat bij je past en verwijs ik jullie door naar verkopende partij.

šŸ§·Overig

Je ontvangt na het consult een mail met de knooptechniek die stap voor stap staat beschreven, met hierbij tips en adviezen om dit nog eens na te lezen.

 

Pasconsult

 

Welke manier van dragen past bij mij?

€50

šŸ§·Info pasconsult

Een pasconsult is er om te ontdekken welke draagzak bij jullie past. Tijdens een pasconsult geef ik informatie over de verschillende ergonomische dragers en gaan we passen en ervaren welke draagzak het beste past bij jou en je baby. 

Ik kijk voorafgaand aan het consult selectief naar een aantal dragers afhankelijk van jouw wens(en), postuur en de leeftijd van jullie kindje. 

 

šŸ§·Overig

Mogelijk dat je je al verdiept hebt in het dragen met verschillende dragers. Dit mag je vooraf met mij delen, dan maak ik een selectie in dragers.

Wil je je vriendin meenemen tijdens het draagconsult. Geen probleem, leuk zelfs. Mocht diegene ook willen dragen, geef ook haar wensen door. Met meerder mensen hanteer ik een groepskorting, vraag gerust naar de mogelijkheden.